Vlekken in je nek, gebrek aan eetlust, doemscenario’s die je ’s nachts doen rillen in je bed. Dit kan je overkomen als je wacht op de uitslag van eindexamens. Sommige mensen krijgen er zo’n kort lontje van dat ze op hun werk onuitstaanbaar worden en dat collega’s hen op vakantie sturen. Ook leerlingen zelf vinden het niet altijd even prettig om te wachten op het telefoontje van school.

Wat is er aan de hand in Nederland? Wat of wie maakt deze mijlpaal zo belangrijk dat er champagne, vlaggenmasten en rijbewijzen voor moeten worden aangerukt? Ik heb zelfs een ouder eens horen zeggen: “Zo, iedereen een diploma, opvoeding geslaagd.”. Dat de kinderen in kwestie elkaar de tent uitvochten en in het weekend brakend tussen het afval lagen, werd voor het gemak vergeten.

Een diploma als maatstaf van succes

Sinds wanneer is het slagen voor diploma een maatstaf geworden van succes? Wat gevierd kan worden, ik deed dit vroeger ook hartstochtelijk, is het feit dat je niet terug hoefde de saaie schoolbanken in. Je mag vooruit, de toekomst in. Dat leek mij beloning genoeg. Maar voor vele mensen is het zakken voor een leerjaar een vorm van buitenproportioneel falen geworden. Misschien wel de genadeklap na het schooladvies dat niet begon met minimaal havo.

Je examens gehaald, en nu?

Waarom wordt er zo hard gedanst om het bereikte goud, dat opgebouwd wordt uit kennis en vaardigheden met betrekking tot de leerstof. Je hebt wel geleerd over bladgroenkorrels, je weet erover te schrijven en te spreken met toepassing van de juiste grammaticaregels. Maar wat heb je geleerd over jezelf? Weet jij hoe je uiting geeft aan je gevoel, hoe je relaties opbouwt, onderhoudt of beëindigt? Hoe je omgaat met kritiek, met stress, uitstelgedrag, onzekerheid of verdriet van jezelf of van de ander, met meerdere perspectieven op eenzelfde zaak? Weet je wie je ziet als voorbeelden, helden? Heb je geleerd hoe je contact legt, hoe je hulp vraagt? Hoe je complimenten of knuffels kunt geven of ontvangen? Ken je je talenten, weet je hoe je die wil inzetten en heb je op basis daarvan de juiste (studie-)keuze kunnen maken.

Mocht het antwoord op vele van die vragen “Ja” zijn, wacht dan niet langer en hang onmiddellijk de vlag uit! Je bent geslaagd, toegerust voor leven. Mocht je in meer dan de helft van de gevallen nog niet op groen staan, leer dan en leef rustig verder. Vier al dan niet je diploma. Keep Calm, de uitslag bepaalt niet wie jij bent, wat jouw talenten zijn en of jij succesvol bent in je relaties en je leven.


Donderdag 20 juni 2019 is er een open dag op het Cabral. Op die open avond krijg jij de kans om al je vragen te stellen, een mini-workshop te volgen over wie jij bent en de sfeer van het Cabral te voelen. Benieuwd of het Cabral iets voor jou is? Loop gewoon even binnen tussen 19:00 en 21:00 op de Jacob van Lennepkade 334e! Meer info? Klik hier!