succes in proces

Geslaagd! – over het vieren van successen zonder getallen

Hierboven vieren we met onze studenten een geslaagd jaar Cabral. Ieder jaar vieren we de persoonlijke ontwikkeling van alle leerlingen afzonderlijk. We vieren dat zij doelen hebben gesteld, diploma in één jaar, en de inspanning en de moed hebben gehad om deze doelen na te streven. We vieren hun groei. Die was soms lastig, pijnlijk, er moest soms door barrières heen worden gebroken, oude gewoonten moesten worden afgezworen. Het was niet altijd makkelijk om het doel te blijven eren. Maar juist de focus op het resultaat zorgt voor de ontwikkeling.

Zo leerden zij reflecteren op strategieën, nieuwe plannen maken en doorzetten. Ze leerden onderzoeken wat zij het beste konden doen om die resultaten te behalen. Een andere mindset, een nieuwe leerstrategie, meer herhaling, of een combinatie van factoren? Samen ontdekken we wat zij bij zich dragen om dit te doen op een prettige en effectieve manier. Opdat zij ook in het vervolg van hun studie of werk succesvol kunnen zijn.

Wat vieren we dan?

Zij hebben er zelf een fantastisch jaar van gemaakt, door “JA” te zeggen tegen hun eigen doelen én tegen elkaar. Want zij zijn een heel hecht team geworden van eigenwijze individuen.  We vieren hierboven dus niet dat hun doelen zijn bereikt. Al onze leerlingen moeten nog staatsexamen doen. Zij weten pas half juli of zij ook daadwerkelijk zijn geslaagd voor hun diploma.

The most important things in life can’t be measured. We weten het. Toch vieren we in het algemeen niet het belangrijkste maar het meetbare: diploma’s, verjaardagen, zwemdiploma’s, etc. Bij al die gelegenheden valt er iets te meten. Want meten is weten: je hebt 65 % van de antwoorden goed beantwoord, je bent weer een jaar ouder, je hebt 100 meter gezwommen zonder kopje onder te gaan.

Vier alles!

Fijn. Ook echt leuk om te vieren. Blijf ook vooral veel en vaak meetbare zaken vieren. En vier nog meer. Vier wat je echt belangrijk vindt van jezelf of een ander. De liefde, de inspanning, de moed van een kind dat voor een ander opkomt. Wie jij zelf bent, hoe jij je verhoudt tot een ander en tot de wereld, zijn zaken die net zo vaak gevierd mogen worden als verjaardagen.

Vier dat je lief bent voor je moeder, je zusje, de buurman, een vreemdeling, een ex-partner of jezelf. Is niet altijd even makkelijk toch? Wees verheugd over het feit dat je nadenkt over je watergebruik en of je bewuste keuzes maakt in je aankopen. Iedereen is uniek, iedereen verdient dat juist dát op een moment in het leven wordt gevierd. Juist jij bent zo leuk, je bent precies goed zoals je bent. Je bent geslaagd!

 

Vieren van succes

 

Marijke Voerman

———————————————————————————————————————

Marijke Voerman is de oprichter van het Cabral Instituut. Hier is veel aandacht voor sociale vorming en de ontwikkeling van individuele talenten. Ieder jaar worden individuen in korte tijd een hechte eenheid. Samen met een team van supergemotiveerde docenten, werken zij toe naar een diploma mavo, havo en vwo in 1 jaar.

Ben je benieuwd hoe dat gaat? Bel ons voor een kennismaking of kom langs op een open avond. Meer info? Klik hier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *