kwetsbaarheid op 12 april 2016

Vrouwendag – over de kracht van kwetsbaarheid

Think different and just do it! Echt zo’n mannenleus. Het klinkt zo makkelijk. Maar om te veranderen is moed nodig. Om de wereld te veranderen, zijn niet alleen mooie ideeën nodig, maar bovenal acties. Acties van vrouwen. Vrouwen zijn de bron, waaruit het nieuwe leven komt. De systemen zijn echter nog niet in handen van de vrouwen. Vrouwen brengen kwetsbaarheid, compassie, zorg. Hoewel iedereen weet dat gezinnen, teams, bedrijven, onderwijs, opvoeding en wereldvrede vooruitkomen door wederzijds begrip, empathie en inlevingsvermogen, wordt leiderschap vaak verward met dominantie.

Veel mensen luisteren eerder naar haviken dan naar een duif. Ze volgen liever een simpele leus dan een open vraag. Ze verkiezen de harde lijn boven de twijfel, de vuist boven de open hand. Dan hoef je namelijk niet zelf na te denken en creatief te zijn. Dan kun je gerust volgen. En anderen de schuld geven als de gevolgen niet zo mooi bleken te zijn. “Ja, maar dat moest van hem…”

Eigen kwetsbaarheid

Ik heb mezelf nooit zo naakt gevoeld als de dag waarop ik niet meer volgde en waarop ik liet zien wat ik zelf wilde met onderwijs. Mijn hart stond open. Ik kon me niet verschuilen achter een systeem of de visie van een ander, waar ik me min of meer wel in kon vinden. Nee, nu ging ik met de billen bloot. “Dit wil ik, en zo ga ik het doen!”, zei ik in april 2016 tegen een zaal vol vrienden en bekenden in Amsterdam West.

En ik ga nog steeds met de billen bloot. Ik moet telkens opnieuw mijn vorm vinden, mijn spiegel zoeken. “Wie ben ik? Wat zijn mijn talenten? Waar(toe) zet ik die in? Past wat ik nu doe bij mijn overtuigingen? Kan ik deze leerling of deze docent bieden wat die nodig heeft? Wat heeft de wereld nodig?”

Ik vind dat ik die vragen moet blijven stellen, vooral voor mijn leerlingen. Aan wie ik ook vraag om na te denken, vragen te stellen, presentaties te geven en zichzelf te laten zien. Opdat ook zij leren dat zij als individu verantwoordelijk zijn, voor zichzelf en voor hun omgeving. Op Cabral leren zij nadenken, kritisch zijn, ook op zichzelf, reflecteren, fouten maken, samen oplossingen zoeken en communiceren, uiten van gedachten en emoties.

Het nut van kwetsbaarheid

Ik wil goed gedrag voorleven. Ik wil ze menselijker maken in een wereld die wordt geautomatiseerd. In een wereld waarin de machine centraal zal staan, moet je je authenticiteit koesteren, mens zijn. Dan moet je weten wie jij bent, wat je bij je draagt om kennis en vaardigheden op te kunnen doen, om nieuwe omstandigheden aan te kunnen.

Om die veranderende wereld aan te kunnen, hebben we de kracht van kwetsbaarheid nodig. Die kracht kunnen vrouwen goed overbrengen. Maar hoewel de feminisering van het onderwijs een feit is, is het ook een feit dat dat talent van vrouwen veel te weinig wordt ingezet. Zij dragen meer kennis over dan kracht. Dus vrouwen in het onderwijs: ga ervoor, voor die overdacht van het kwetsbaar leiderschap. Toon moed. Denk niet alleen anders dan mannen, doe ook anders dan mannen!


Wil je weten wat jij concreet kunt doen om de kracht van kwetsbaarheid over te brengen op jouw eigen school of in jouw omgeving?  Of ben jij heel benieuwd hoe wij dit aanpakken op het Cabral Instituut? Op donderdagavond 21 maart 2019 is er een open dag op het Cabral Instituut. Je kunt binnenlopen tussen 19-21 op de Jacob van Lennepkade 334 E. Wil je meer informatie? Klik hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *