Christiaan Caanen

Christiaan Caanen insprireert Cabral – over hoe je kiest en leeft

Hoe leef je eigenlijk? En hoe kies je en waarvoor? Met die vragen in ons achterhoofd ontmoeten onze leerlingen Christiaan. Christiaan Caanen is 61, vader van vier kinderen en geeft parttime les op een private business school over marketing. In 2019 heeft hij te horen gekregen dat hij over een maand of 7 zal overlijden. Hoe ga je hiermee om? Hij leert het zijn omgeving, zijn vrienden, zijn kinderen én hij leert het onze Cabrallers.

Leef

Christiaan heeft kanker, maar voelt zich niet ziek en ziet er zeker niet ziek uit. Hij heeft besloten om geen chemo’s te ondergaan, maar te kiezen voor kwaliteit van leven. En hoe! Christiaan heeft ‘kwaliteit van leven” een nieuwe glans gegeven. Alle maskers zijn af, geen schaamte meer. Hij deelt wat hij wil delen, leeft vol overgave, danst op zijn vulkaan. 

Ferrarirood gekleed, strak afgetraind deelt hij zijn verhaal bij ons in Amsterdam. Over hoe de dood hem leven heeft gegeven. Hem scherper heeft neergezet, hem licht heeft laten geven. Sinds hij het besluit had genomen om te kiezen voor zichzelf: voor korter, maar voller, viel voor hem alle last van zijn schouders. Stoomde alles, kwamen nieuwe avonturen, nieuwe bijzondere ontmoetingen op zijn pad. Hij lijkt rond en af. 

Kies

En wat nemen onze eindexamenkandidaten mee? Doe wat je wil, waar je talent voor hebt, waar je van betekenis bent, met mensen die jou goed gezind zijn. Stop geen energie in het pleasen van mensen die jou negatief beïnvloeden. Vaak geef je meer aandacht aan personen die wat minder goed voor je zijn dan aan mensen die je hartelijk behandelen. 

“Je hebt geen invloed op wat je overkomt. Je hebt invloed op hoe je hiermee omgaat”. 

Dank je wel, Christiaan. Je bent een bijzonder, lichtend voorbeeld als het gaat om het leven van je leven

 

Marijke Voerman

Oprichter Cabral Instituut

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *