Cabrallers 19-20 – over avontuur in onderwijs.

Dit zijn de helden van Cabral 19-20. Wat zijn ze leuk, he?. Ik zie dat ik sta te stralen, vol trots tussen de leerlingen. Wat maakt me dan zo blij? Ik denk dat dat komt door de moed van een ieder van hen om met ons op avontuur te gaan. Ze hebben vol overgave voor Cabral gekozen, een nog vrij onbekende particuliere school voor gemotiveerde jongeren. Hier leren zij omdat zij dat zelf graag willen, aan de doelen die zij zelf hebben gekozen, meestal een diploma in 1 jaar. Aan iedereen die vraagt: “Op welke school zit jij?”, geven zij het antwoord: “Op Cabral, maar het valt moeilijk uit leggen wat het is, je moet het ervaren. Want alles aan deze school is anders dan wat je kent.”

Ander onderwijs

Hoe leg je namelijk uit dat de hele school bestaat uit 12 leerlingen die van 9-17 naar school gaan. Er zijn 16 vakdocenten zijn die allemaal 3 uur komen lesgeven en dat je daar niet moe van wordt, maar misschien zelfs blij. De lesmethodes zijn anders, effectiever, persoonlijker. De toetsen zijn er om te zien wat je nog nodig hebt, de cijfers zeggen niets anders dan dat. We willen graag presteren, maar de prestatie alleen is niet leidend, de weg ernaar toe wel.

Andere begeleiding

Hoe leg je uit dat je elke week les hebt in je persoonlijk leiderschap en gedrag. Dat er van je wordt gevraagd om na te denken over wie je bent, wat je talenten zijn en waar(toe) je die wilt inzetten? Hoe kun je uitleggen dat je met volkomen vreemden binnen een week een hecht team vormt? Met mensen met wie je anders nooit zou spreken op een ander schoolplein. En met wie je binnen maand lief en leed gaat delen. No way!

Andere verantwoordelijkheden

In de pauzes kun je boodschappen doen bij AH, met de pinpas van de rector. De sleutels van de school zijn ook in handen van leerlingen en je hebt iedere week corvee. Je zet zelf koffie en thee, ontvangt post, gasten of oud-leerlingen. Die laatsten komen langs of gebruiken de ruimte als studieplek. En er zijn geen regels. Er wordt alleen van je gevraagd om gedrag te vertonen waaruit blijkt dat je hier graag wil zijn. Als je daarvoor kiest dan neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen verhaal, toekomst en succes.

Het wordt geen makkelijke tocht, dit leerjaar op Cabral. De weg naar succes zit vol moeilijkheden en hobbels, die overwonnen moeten worden. En het mag best moeilijk zijn. Wij zijn er om hen bij te staan en aan te moedigen. Deze helden durfden dat avontuur met ons aan te gaan. En stralen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *